mgr Dorota Augustyniak – Madejska

specjalista ds. dietetyki
Niezależny dystrybutor CaliVita International
Silver Palm Manager

Zapraszam do kontaktu telefonicznego od poniedziałku do piątku, od 10:00 do 18:00.
Maile możesz wysyłać przez całą dobę,
7 dni w tygodniu. :)

os. Zalesie 14, 73-108 Kobylanka
tel. kom.: 512 463 998,
e-mail:
zdrowiedlaciebie@madejska.pl
NIP 854 120 61 54
Wcześniejsze numery telefonów stacjonarnych są nieaktualne.

Jeśli chcesz przyłączyć się do Klubu CaliVita złóż zamówienie tu:
www.zamowienia.madejska.pl

Jeżeli masz już numer swój klubowy zamawiaj tu:
www.calivita.com.pl/products

Zostając członkiem Klubu CaliVita poprzez wypełnienie formularza znajdującego się na tej stronie, masz możliwość wybrać sobie (jako prezent powitalny) jedną z dwóch broszur mojego autorstwa. Oto one:

Noni – uzdrawiająca moc natury

Wielokrotnie wznawiana broszura poświęcona wyłącznie jednemu produktowi, a ściśle rzecz ujmując, jednej roślinie. Na jej temat powstało już wiele książek. Tu, krótko o kilku problemach zdrowotnych, w których Noni jest w stanie fantastycznie pokazać na co ją stać.

Rozdziały, na które została podzielona zawartość publikacji to m. in:

– Skąd pochodzi?
– W czym tkwi jej tajemnica ?
– Czy i w jakich przypadkach możesz na nią liczyć ?
– Kiedy cukier … nie krzepi ?
– "Komórkowa rebelia"
– Jeśli nie masz serca jak dzwon
– Opary dymu papierosowego ? Dość, wystarczy !
– Gdy boli … dusza
– Gdy płonie ciało

Szlachetne zdrowie

Cieszące się dużym powodzeniem nie tylko naszych Klubowiczów, przystępne opracowanie traktujące o preparatach będących w ofercie CaliVita®

Całość, wzbogacona opisami konkretnych przypadków, opatrzona rysunkami, ujęta w rozdziały:

– Dla każdego, coś … zdrowego
– Siła minerałów
– Mamy tylko jedno serce
– Pokonać nowotwór
– Jelita – korzeń życia
– Stres ? depresja ?
– Zielone złoto z głębi oceanu
– Migrena, wrzody, pasożyty, alergia, chora wątroba ?
– Powiedz, jaką masz grupę krwi, a powiem co Cię boli
– Menopauza to … nie choroba

Pon - Pią 10.00 - 18.00

512 463 998

zdrowiedlaciebie@madejska.pl

os. Zalesie 14, 73-108 Kobylanka

Top

Witamina C

Intruz / ParaProtex i inne  / Witamina C

Witamina C

Nieco historii

Lekarz marynarki angielskiej, dr Lind, otrzymał zadanie rozwiązania problemu szkorbutu w szeregach floty Jej Królewskiej Mości. Stwierdził on, że podawanie marynarzom w pożywieniu owoców cytrusowych leczyło szkorbut i zapobiegało jego wystąpieniu u osób jeszcze zdrowych. Działo się to w roku 1747.
Pięćdziesiąt trzy lata później, w roku 1800, Brytyjska Flota Królewska potraktowała poważnie rady Linda i wprowadziła sok cytrynowy do diety marynarzy pokładowych. W 1806 roku częstość szkorbutu spadła z 1457 przypadków do zaledwie dwóch.

Dopiero jednak w 1928 roku przyszły laureat Nagrody Nobla Albert Szent -Gyorgi wyizolował związek chemiczny (nazwany kwasem askorbinowym czyli witaminą C) odpowiedzialny za te wspaniałe wyniki.

We wczesnych latach sześćdziesiątych XX wieku, dr Jonas Salk, sławny już dzięki odkryciu szczepionki polio, stał się zwolennikiem stosowania witaminy C w zwalczaniu przeziębienia. Dla zwykłego człowieka stanowiło to podniesienie rangi do roli leku, chociaż już od dwustu lat trwające badania potwierdzały jej skuteczność.

Linus Pauling, laureat Nagrody Nobla, który całe swe życie poświęcił badaniom nad witaminą C spopularyzował zażywanie ogromnych jej dawek. Utrzymywała w zdrowiu, zapobiegała lub leczyła przeziębienie i zwalczała każdą dolegliwość. Kieszenie miał na ogół wypełnione tabletkami z witaminą C i zażywał je podczas każdego wywiadu. Jego uznany geniusz, entuzjazm i zapał ewangeliczny zapoczątkowały nowe badania nad wszystkimi postaciami tej witaminy.

Witamina C
zbyt mało doceniany
potężny środek zapobiegawczy i leczniczy

c 500 Obecnie wielu ludzi nie trzeba już przekonywać o jej znaczeniu. Wydaje się, że znajduje się wszędzie i bierze udział we wszystkim. Jest niezbędna do produkcji kolagenu, przez co wywiera wpływ na proces rozwoju i naprawy tkanek, łącznie z gojeniem i utrzymywaniem w zdrowiu dziąseł. Wpływa również na dobrostan zębów i kości. Witamina C pobudza układ odpornościowy i wspomaga produkcję niektórych hormonów.

Wpływa na poziom odporności na zakażenia bakteryjne wirusowe na dwa sposoby – bezpośrednio zwalczając drobnoustroje i stymulując aktywność białych krwinek. Jedną z metod niszczenia drobnoustrojów jest proces zwany fagocytozą, co znaczy „pochłoń i zniszcz”. Już pięćdziesiąt lat temu wykazano, że witamina C jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu tego procesu. Gdy jej poziom w organizmie jest zbyt niski, białe krwinki zachowują się ospale i nie są skuteczne w walce z atakującym patogenem.

„Witamina C stanowi cenny środek w profilaktyce i leczeniu nie tylko przeziębienia i grypy, lecz innych infekcji wirusowych i rozmaitych infekcji bakteryjnych. Jej oddziaływanie polega przede wszystkim na wzmacnianiu układu odpornościowego”.

– Linus Pauling


„Ogromne zasługi witaminy C, niezwykle skutecznej substancji pozbawionej skutków ubocznych, nie przyciągnęły uwagi świata w równym stopniu co spektakularne cuda medyczne czynione przez nowo wyprodukowane antybiotyki.
Medycyna spełniała wreszcie odwieczną obietnicę uwolnienia ludzkości od koszmaru chorób zakaźnych, natomiast doniesienia o jednej z najsilniej działających substancji leczniczych, zepchnięto do archiwów przechowujących naukowe wydawnictwa medyczne. Kuracja witaminą C pozostała domeną nielicznych lekarzy o zadziwiającej przenikliwości”.

– dr Michael A. Schmidt


„Leczniczy potencjał witaminy C z uznaniem komentował w latach trzydziestych dr Frederik Klenner. Eksperymentując na sobie samym, swoich dzieciach i pacjentach, przekonał się, że może zahamować rozwój chorób – szczególnie wirusowych stanów zakaźnych u dzieci – w przeciągu minut lub godzin od podania uderzeniowej dawki witaminy C. Jako jeden z pierwszych zauważył i opisał zjawisko spadku poziomu witaminy C we krwi osób cierpiących na choroby zakaźne. Ostrość niedoboru zależała od długości trwania choroby i nasilenia objawów. Wydawało mu się jasne, że wiele tego rodzaju przypadków jest bezpośrednim następstwem poważnego braku witaminy C graniczącego z niedoborem powodującym szkorbut. Uważał, że pacjenci z niskim stężeniem witaminy C we krwi narażeni byli na ryzyko wirusowego zapalenia mózgu, zapadnięcia w śpiączkę, a nawet śmierci.
Wiedział, że witamina C jest niezbędnym budulcem substancji międzykomórkowej, tworząca wiązania włosowatych naczyń krwionośnych. Łącza te mogły ulec osłabieniu, w wyniku którego bakterie lub wirusy przeniknęłyby do mózgu. Gdy stężenie witaminy C we krwi spada do poziomu jednego miligrama na litr, naczynia włosowate stają się łamliwe.”

– dr Lendon H. Smith


„Wiele badań poświęcono skutkom leczenia witaminą C infekcji wirusowych. Znamy też opisy badań nad leczniczym jej działaniem na zakażenia bakteryjne. W jednym z nich znajdujemy informację, że roztwór tej witaminy w stężeniu miligrama na decylitr hamował wzrost prątków gruźlicy. Okazuje się również, że deaktywuje ona inne bakterie, w tym: tyfusu, paciorkowce i laseczki tężca. Zaobserwowano tez zjawisko deaktywacji toksyn tężca, dyzenterii, dyfterytu i gronkowcowych stanów zakaźnych. Witamina C wywiera prawdopodobnie bezpośredni wpływ na niektóre z wirusów i bakterii. Z drugiej zaś strony działanie jej polega na wzmacnianiu niektórych funkcji układu odpornościowego”.

dr Keith W. Sehnert


„Doktor Pauling doniósł, że witamina C niezbędna jest dla prawidłowego przebiegu procesów fagocytozy (pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych przez białe krwinki). Krwinki odżywione witaminą C działają energicznie”.

dr M.A. Schmidt


„Chorym na infekcje wirusowe podaje się profilaktycznie antybiotyki przeciw wtórnym infekcjom bakteryjnym. Wg doktorów Catharta, Paulinga i Camerona rolę te pełnić może skutecznie witamina C, prawdopodobnie poprzez stymulowanie zjawiska fagocytozy”.

dr Louis M. Bell


„Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, czyli substancji związującej tkanki. Zapobiega szkodliwym skutkom dymu papierosowego. Spożywanie alkoholu i aspiryny także powoduje zużycie rezerw witaminy zmagazynowanych w organizmie.”

dr Paul A. Offit


„Witamina C przenika do każdej komórki i hamuje rozwój wirusów, które mogły ją opanować. Komórka pęka i obumiera, nie pozostawiając aktywnych wirusów, które mogłyby kontynuować niszczycielską działalność.”

„Stopień neutralizacji infekcji wirusowej jest proporcjonalny do stężenia witaminy C w organizmie i okresu jej działania. Jeśli pacjent na nią nie reaguje, oznacza to, że nie otrzymał jej dostatecznie dużo.”

dr Kleiner


„Przeciętny osobnik spożywa pokarmy zawierające niewielkie ilości witaminy C. Niedobór nie jest na tyle ostry, by przerodził się w szkorbut kliniczny, lecz organizm nie funkcjonuje z tą elastycznością i energią, jaką powinien. Atak przeziębienia czy grypy powoduje szybkie wyczerpanie zasobów witaminy C. Układ odpornościowy reaguje powoli, wskutek czego drobnoustroje zdobywają przyczółek w zaatakowanym organizmie. Zależnie od wielkości strat witaminy C rośnie podatność chorego na zapalenie płuc i inne powikłania”.

dr Keith W. Sehnert


„Witamina C przyspiesza również tempo docierania limfocytów na miejsce zakażenia”

dr Lendon H. Smith


Oznaki niedoboru witaminy C:

  • krwawienie dziąseł
  • zmęczenia
  • częste choroby zakaźne
  • wolne gojenie ran
  • brak wytrzymałości na wysiłek fizyczny
  • złe samopoczucie
  • depresja
  • skłonność do irytacji
  • łatwo powstające siniaki

Zapotrzebowanie na witaminę C jest sprawą indywidualną. Zależy m.in. od:

  • wieku
  • wagi ciała
  • ilości spożywanego alkoholu
  • palenia tytoniu
  • nawyków żywieniowych
  • kontaktu z preparatami owadobójczymi
  • urazów
  • przebytych operacji
  • traumatycznych przeżyć
  • stresu emocjonalnego i fizjologicznego
  • ilości zażywanych leków lub narkotyków
  • strefy klimatycznej
  • progu wrażliwości nerek
  • sprawności wchłaniania
  • jakości snu

Aby odnaleźć właściwą dla siebie dawkę należy poeksperymentować.
Jeśli w miarę zwiększania porcji witaminy C pojawiają się luźne stolce, oznacza to, iż organizm osiągnął punkt nasycenia. Następnego dnia dawkę należy zmniejszyć o około 10 %.
Dr Linus Pauling ustalił swoją dawkę na 18 g !!!

Share

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.